jueves, 3 de mayo de 2007

Primer debat electoral

Foto: ACN (reproduïda per capgros.com). Aspecte de la taula on hi havia els representants de deu de les onze llistes, totes excepte el Partit Republicà Català.

El Casal Nova Aliança del carrer Bonaire va acollir ahir al vespre el primer dels sis -fins al moment- debats que s'han convocat a Mataró arran de la celebració d'eleccions municipal. Aquesta primera convocatòria, organitzada per la Federació d'Associacions de Veïns de Mataró i retransmesa per Mataró Ràdio, va posar de manifest alguns elements: per començar que els debats polítics només interessen als mitjans i als propis partits. Del centenar de presents la majoria eren aquestes dues coses o membres de la plataforma Salvem Can Fàbregas, que segueixen espectacularment actius malgrat que la tempesta respecte la locomotora comercial ha amaïnat.

Una altra cosa que va quedar clara és que els sis partits que no tenen representació al consistori i que es presenten a les eleccions (almenys els cinc que ahir hi havia a la taula) tenen discursos coincidents amb moltes coses, sobretot Esquerra Unitària, l'Alternativa Vecinal i la Candidatura d'Unitat Popular. De fet sembla que tots tres partits van estar negociant presentar-se de forma conjunta però que finalment les ganes de lluir la pròpia etiqueta van poder més que la lògica política (avui se me'n lamentava una promotora de la plataforma Salvem Can Fàbregas). De manera que el debat es va fer extremadament lent i repetitiu, ja que hi havia torn de rèplica per a cada formació després de la intervenció inicial de dos minuts. De fet, debat real n'hi va haver ben poc; més aviat la cosa va ser una perpètua roda d'intervencions de cada formació que poca cosa aportaven respecte la qüestió. Encara respecte aquests partits petits, cal demanar-los que facin l'esforç de posar-se el dia en actualitat mataronina, almenys en el cas de Ciutadans-Partido de la Ciudadanía. El seu candidat, Guillermo Fernàndez, va reclamar que el sistema d'inscripció a les escoles bressol es basi en la proximitat i no en la zonificació, una mesura que justament ahir es posava en pràctica des del departament que porta l'ecosocialista Josep Comas.

Pel que fa als partits grans, els tres del govern -amb la clamorosa absència de l'alcalde Baron, que no va considerar el debat prou important per assistir-hi- van estar fluixots, sense aportar cap novetat destacada, mentre que a l'oposició el popular Paulí Mojedano va brillar amb llum pròpia sobretot durant les seves picabaralles amb Jaume Graupera i Joan Mora de CiU va seguir instal·lat en aquest discurs complex que no acaba de ser prou clar ni travat. Veurem què donen de si els propers debats electorals, en alguns dels quals només hi intervenen els cinc caps de llista amb representació al consistori. La propera cita és a CETEMSA el dia 8 en un debat convocat per la FAGEM.

Molt recomanable: recull de frases elaborat pel periodista de capgros.com Ramon Radó.

3 comentarios:

SOPAR 50 ANIVERSARI SATORRAS dijo...

Tenia unes certes espectatives en aquest debat, pensava que seria, com a mínim interessant, personalment el vaig trobar poc àgil i aburrit.
El senyor Paulí Mojedano va demostrar que coneix Mataró pam a pam. Tot i que no comparteixo el seu model de ciutat ni de política, en algun dels seus comentaris crec van ser lo millor del vespre.
Els candidats del tripartit van desgranar els seus arguments sense ànims, sense convicció. En algun cas , amb un certa prepotència. Potser aprovaria just el senyor Teixidó, que amb un to de veu pausat i com demamant permís, sense escoltar-se, va fer algunes bones puntualitzacions .
Els senyors Safont-Tria, Antonio i Fàbregas, després d'escoltar els seus arguments coincidents, crec que han perdut una oportunitat d'or, al no anar junts en una candidatura d'alternativa .
Als dos candidats restants, no els critico la falta de pràctica en un debat, però si que vinguessin sense la lliçó apresa. Van demostrar uns limitats coneixements sobre la seva ciutat i manca de reflexió sobre els principals eixos de la política municipal, no van estar a l'alçada.
Cap dels alcadables no em dona confiança i això m'entristeix.
Alguns d'ells manaran i seran els braç executor del Mataró del segle XXI.
Ens cal com a ciutadans no deixar de treballar i estar molt amatens al que es cou a la Casa del Poble.
Quina paraula més bonica ! No?
Eulàlia

Anónimo dijo...

De les cinc candidatures sense representacio la CUP va ser la que millor va estar en el debat. Va demostrar que porten la feina feta d´aquets ultims quatre anys i que tenen un candidat capacitat per plantar cara desde dintre de l´ajuntament. De fet tenia mes arguments per defensar les seves posicions que en Graupera o en Teixidor.

Hem sobta que a Mataro cap periodista s´atreveixi a fer quinieles ni a valorar la feina feta de les diferents candidatures aquets quatre anys. Era patetic els ultims dos debats de TVMataro veure com els sis tertulians fugien d´estudi i preferien parlar de l´aeroport del prat que de la situacio politica a Mataro.

Anónimo dijo...

Doncs jo trobo que déu n'hi do el que va donar de sí el debat per haver-hi tanta gent a la taula com hi havia. Només cal llegir el recull de frases del Cap Gros i veure que es van dir força coses, algunes sucoses, d'altres gracioses, d'altres clares... Però bé, millor donar la veu a tots els que es presenten, tot i el perill de ser debats aburrits, que no pas el que es farà en els propers debats, en que només hi haurà els cinc grans...