domingo, 13 de mayo de 2007

CiU: profussió de lemes

Mora en l'acte d'inici de campanya al restaurant Punt de Sal. Foto: Albert Canalejo.


Convergència i Unió ha generat fins al moment una certa nebulosa respecte el missatge electoral que ofereix als mataronins, una confusió sorgida de l'ús de més d'un lema durant la precampanya electoral i el fet que no n'hagin acabat de trobar cap que tingués gràcia -en la línia de l'enaMORA de presentació del candidat nacionalista- en tot aquest temps.

El lema que s'adjunta finalment al costat de la cara somrient del candidat Joan Mora és "27 anys del mateix Ajuntament són massa!". A banda de la polèmica respecte si són 27 o 28 anys -l'alcalde Baron ha arribat al súmmum dient avui en el seu míting central que els convergents no saben la taula del quatre- el lema intenta presentar els nacionalistes com una força renovadora quan per exemple ha ocupat el poder de l'administració autonòmica durant 23 anys. Igual que llavors era absurd reivindicar el canvi perquè sí, perquè no podia ser que seguís al govern la mateixa opció política -una altra cosa és que fos higiènic democràticament- durant tant de temps, ara tampoc no té solta ni volta que els de Joan Mora diguin que cal canviar de govern local perquè fa massa temps que l'ocupa el mateix partit. Si CiU va estar 23 anys al govern de la Generalitat i el PSC n'ha estat 28 a Mataró és perquè els ciutadans han anat referendant aquesta confiança mandat rera mandat. Aquests lemes de l'"obligació que hi hagi un canvi" recorden a Pasqual Maragall quan el 2003 va venir a dir que si no hi havia canvi es produiria una estafa democràtica.

L'altre lema amb què ha treballat Joan Mora darrerament és el de fer "una altre Mataró", una frase amb clares reminiscències altermundistes ("un altre món és possible, una altra Europa és possible"). En una conferència a Mataró organitzada per l'associació cultural Valors, recordo que l'expresident Jordi Pujol va preguntar-se quina era l'altra Europa possible -el tema de la seva xerrada era Europa-. Aquest idea de fer un altre Mataró dona a entendre que la capital del Maresme no és un lloc prou agradable per viure, que no hi fa bo de ser-hi, que és una ciutat grisa, cosa que una passejada per la ciutat desmenteix amb rotunditat. Mora ens hauria de dir que vol un Mataró més sostenible, més amable, més emprenedor... però dir que vol "un altre Mataró" sense especificar quin... és fer volar coloms.

Finalment, un tercer lema amb què ha treballat l'equip de Joan Mora ha estat el de "Despertem el govern de Mataró", que en ser abreujat per fer-lo més eficaç s'ha girat en contra de l'estratègia dels nacionalistes. Quan es diu "Despertem Mataró", sembla que es vulgui dir que la ciutat està adormida. Ha estat un error que Mora s'ha encarregat de replantejar després a cada entrevista concedida a un mitjà de comunicació però mentrestant el candidat socialista ha anat fent befa del candidat de CiU i dels seus errors matemàtics (el número d'anys que fan que governen, els mandats en què els socialistes han governat amb majoria absoluta...).

Tot plegat dóna compte de la dificultat que ha tingut i té Joan Mora en articular un discurs engrescador, clarament diferenciat dels socialistes i els seus socis. Un discurs basat en dues o tres idees força que serveixin per projectar el seu lideratge més enllà dels votants naturals de Convergència i Unió i que serveixin per poder somiar amb desallotjar els socialistes del govern municipal després de tres dècades.

1 comentario:

Anónimo dijo...

¿ donde está el periodista que siempre me ha gustado ( profesionalmete )?.

A ver, todo lo que hay en esta noticia, ni entro, pero a ver, solo falta que pongais tendadecampanya-psc-blog.

A ver cuando le dais caña ( siempre que sea verídico ) a "TODOS".

El otro día me contaron que teneis carnet del psc.

Lo respeto, pero no creo que sea muy fácil en estos casos, escribir sobre política, sin que esa pequeña parte de vuestro "corazoncito", os dicte alguna que otra cuestión en un sentido u otro.

De ser cieta vuestra afiliación la que es totalmente respetable, deberiais al menos indicarlo en esta web, por que quien no os conozca como yo, puede desorientarse al ser informado y lo mas grave, ser informado de una forma u tanto parcial en un sentido.

Vuestros artículos, tan críticos con el psc no se ven.

No se, desde que me explicaron lo de la afiliciación, os leo con mucha precaución y me parece, que para esto, entro en baron.cat y mas o menos será lo mismo.

Que conste que encuentro que el problema de encontrar un periodista
imparcial debe ser casi imposible, todos sabemos que es el pais, el mundo, etc.

pero, esta profesión me parece poco honesta en cuanto a temas políticos.

O como vé uno del Madrid (periodista) un partido del Barça o viceversa.

Que pena, pero no tiene solución.

Os respeto, debe ser difícil solo hay que ver la misma noticia donde los cabezones.com o en otros sitios.

En fin.

Un saludo, valor y al Toro.