martes, 1 de mayo de 2007

Ciutadans amaga el cap sota l'ala

El balcó de Ciutadans a la Riera número 31. La gràcia del cartell és que assenyala a l'Ajuntament, assegurant que d'aquí a poc ocuparan un despatx al número 48 del mateix carrer, a l'Ajuntament.


Ciutadans-Partido de la Ciudadanía va inaugurar ahir dilluns la seva nova seu territorial del Maresme ni més ni menys que al bell mig de La Riera de Mataró, el nervi central del casc antic de la ciutat on en els darrers anys només CiU va obrir en la campanya dels anteriors comicis un local de forma molt puntual. Tot i que es podria llegir com una certa voluntat de provocar el "catalaníssim centre de la ciutat" per part del grup no-nacionalista sorgit de la crida dels "intel·lectuals" Francesc de Carreras, Arcadia Espada i Albert Boadella, els seus promotors asseguren que han trobat un local bé de preu en aquest carrer i que no s'ho han pensat gens ni mica abans de dir que sí.


Més enllà d'això, però, el que sorprèn de debò és que un partit que ha nascut per expressar un cert "afartament" dels sectors castellanoparlants del país de tants anys de reivindicació nacional, ara, a l'hora de presentar el seu programa, Ciutadans defugi el tema de la política lingüística. A la presentació-roda de premsa d'ahir, el seu candidat Guillermo Fernàndez, no va tocar el tema fins que Mataró Ràdio hi va fer referència. Llavors si, Fernàndez -un empresari del tèxtil molt inexpert políticament- va apuntar que l'Ajuntament de la ciutat només envia les cartes en català i que els únics impresos oficials que estan també en castellà són les multes (subtext: el castellà, pels nacionalistes, només serveix per obligar, per sancionar, per molestar els ciutadans).


La gent de Ciutadans s'equivoca perquè el miler llarg de mataronins que els van votar a les autonòmiques -molts del PP, que veuen els de Josep Piqué massa laxes en aquesta qüestió- ho van fer bàsicament perquè n'estan farts de sentir com el català és la llengua vehicular en la vida pública de la ciutat -una percepció discutible però no irreal, tampoc-. En canvi, la gent d'Albert Rivera -que no es va presentar a la inauguració d'ahir tot i que se l'esperava- amaga ara el cap sota l'ala i es posa a dissertar sobre habitatge, mobilitat i seguretat amb propostes tan ben intencionades com demagògiques (per falta de coneixement de la realitat). Ciutadans té sentit en la mesura en què l'eix nacional té primacia en la vida política; quan l'eix esquerra-dreta és el que mana queden absolutament desdibuixats perquè la seva oferta és idèntica a moltes altres formacions. És lògic que Ciutadans vulgui sortir-se per la tangent i passar per alt la qüestió lingüística -encara que a altres ciutats no ho facin-, però si tiren per aquí perdran la seva autèntica raó de ser.

5 comentarios:

Anónimo dijo...

Joan, et tenia per un bon analista.

Els partits nacionalistes defensen la nostra llengua i reivindicacions com a país quan són les eleccions autonòmiques.

A les eleccions municipals no parlem de la defensa de la llengua ni de temes reivindicatius del nostre país.
Es parla de l´habitatge, de la seguretat...
No crec lògic que diguis que aquests de Ciutadans tindrien que parlar de la llengua a unes eleccions municipals. Que tenen que veure unes eleccions municipals amb el suposat bilingüisme que ells defensen?.

Crec que t´has equivocat, els temes que es tracten a unes eleccions autonòmiques o municipals són molt diferents.

Tomás dijo...

Joan, no t'eqivoquis dient a la lleugera que Ciutadans va treure molts vots al PP, imenys a Mataró. A quedat més que demostrat que qui més va patir llavors la fugida del seu vot cap a aquest partit va ser el vot socialista. No vull ser reaccionari, només vull que quedi clar.

Anónimo dijo...

Ciutadans crec que treu tants vots al PSC com al PP.

No entenc com pots dir que un partit té que plantejar unes eleccions municipals de la mateixa forma que a les autonómiques.

Cap partit ho fa, i seria de bojos que Ciutadans tingués com a eix principal de la campanya municipal, la llengua. Tampoc ni ERC ni CiU a les municipals fan les reivindicacions nacionalistes que proposen a les autonómiques.

Comentar-te que Ciutadans porten bastantes propostes que els diferencien, com per exemple la transparència i regeneració de la política. Però potser el que els diferencia més, es tracta que els partits polítics ja no tenen credibilitat ja que incompleixen sistemàticament les seves promeses.

Per ùltim, et demanaria una mica d´objectivitat. Aquest partit es presenta a Mataró per primera vegada i tot just estem escoltant les seves propostes. No entenc aquest afany que tens en enfonsar-los. La gent a unes municipals no vota pel tema del bilingüisme, crec que és una postura inteligent prioritzar altres temes.

Anónimo dijo...

hola saludos al periodista que siempre me ha gustado, sobre este tema de la lengua, yo lo que quiero es que asfalten mi calle etre otras cosas, y como comprenderás me da igual si quien lo ordena defiende el ctalà no. Las municipales son muy próximas al cuidadano, y yo al menos en estas no suleo votar a la oción que voto en auntónimicas, etc.


Por que quiero diferenciar temas locales como política nacional o internacional.

Mes escoles, per exemple, ja es preocuparan ( no es polítics locals ) si s´ha d´apendre en català o no.

Soposso que queda clar la meva opinió.

Yo soc votant de psc, peró a mataró l´ultima vegada no els vaig votar, vaig votar i.c. i ha sigut pitjor.

Ara votare E.U. per exmple, peró a les autonomiques o nacional, europeas, votaré psc.psoe.

Votaría c.i.u. sense cap problema d´etica política ni trair les meves tendencies polítiques, si c.i.u, per exempla aposta per la participacío real del barris, etc.

Per aixó, i hi han molt ja, a moletes poblacións del estat, grup politics d´amit local. Per que no més miran pel tema local.

Diuen que será el futur, per que no se que pinta l´irak a la campanya o la guerra civil, per citar no més uns exemples.

A10

Totalmnet d´acord amb les opinions anteriors.

P.D.: Peridiodista que siempre me has gustado ( profesionalmente ojo ), me ha dicho que tienes carnet del p.s.c., y me parece que eso no te hace ser muy imparcial a veces.

A ver cuando contais las cosas que pasan y caiga quien caiga, pero en mataró entre subvenciones, etc, me parece que está todo muy bien atado.

Anónimo dijo...

La devallada de vots del PSC va ser en part per aquests, i no per votants del PP. Pensava que això ja es donava per sabut.