viernes, 27 de abril de 2007

El factor local

Els articulistes d'aquest bloc, tots els periodistes en general i els polítics de la ciutat vivim obsessionats amb els fets, notícies i incidències que tenen lloc al món local, a casa nostra, a Mataró o a la comarca. I per exemple creiem que el sorprenent afer que ha tingut lloc aquesta setmana a la ciutat -la descoberta d'una persona morta dins un cotxe que estava estacionat al dipòsit de vehicles de la grua des de feia uns dies- pot tenir una repercussió política i electoral a tan pocs dies de les eleccions. En definitiva, creiem que allò que passa a la ciutat -no només això, però sobretot això- pot determinar en bona mesura els resultats electorals. És a dir, que si hi ha la crisi de la legionel·la i les zones blaves a Cerdanyola el 2002 els socialistes s'enfonsen, que si la gestió del Patronat de Cultura ha estat irregular i caòtica ICV no entrarà al proper consistori i que a ERC li passarà tres quarts del mateix després del cas Llansó i la marxa per la porta del darrera del cap de llista Toni Civit el 2005.

A l'hora de la veritat es demostra que això no és tan important i que el que realment és rellevant és el vent que porten -a favor o en contra- les candidatures en àmbit nacional o estatal. És a dir, el 2003 ERC va entrar a l'Ajuntament perquè ho va fer a tota la resta de ciutats metropolitantes, de manera que no hi havia cap motiu perquè no passés el mateix a Mataró. I ara ICV mantindrà uns bons resultats a la capital del Maresme perquè més enllà del què dèiem sobre Cultura a nivell nacional el partit de Saura, Mayol, Herrera i Romeva no para de pujar. El mateix passa amb Convergència, que el 2003 va treure uns mals resultats en consonància amb la resta del país i en canvi ara sembla que ha de remuntar el vol, almenys una mica.

Per tant fet i fet està bé que reflexionem sobre les temàtiques, intríngulis i casuístiques locals però no hem de perdre de vista que Mataró està integrat en un tot que és l'àrea metropolitana de Barcelona -més que la comarca, malauramdent, si voleu-, en un altre cercle que és Catalunya i en un tercer espai que és l'Estat Espanyol. És a dir que si la brega entre PSOE i PP segueix com fins ara, els votants de Baron i Mojedano aniran a votar en massa també a casa nostra. Aquesta i no una altra pot ser la clau de les eleccions. Cal tenir-ho present.

5 comentarios:

Anónimo dijo...

Potser interessant per aquella població que no viu la política local amb determinada intensitat. Malgrat això, en el meu cas, tinc clar que no votaré a Mataró una opció que a les catalanes i nacionals voto amb la mà al cor.

Anónimo dijo...

Veig que reconeixeu que la pugna és PP-PSOE i que el color de l'ajuntament depèn en gran mesura del que cauran els del PSOE i del que pugi el PP.

Anónimo dijo...

És Mayol i no Mayola ;)

Anónimo dijo...

PP y PSOE están generando una crispación insoportable. Solo por ello ya merece la pena no votarles.

Joan Salicru dijo...

Error esmenat a "Mayola".
Gràcies.
Joan Salicrú